3/28/09 8:17 PM

¥ sUppOrtIng EArth hOUr!! ¥






Lately aku bizot sket.. so x sempat nak update blog ni... anyway aku ingat nak g countdown kat PUTRAJAYA jap lagi.. tapi housemate aku tak brapa nk pergi.. so aku countdown kat umah jerlah.. 

so gang.. jom ramai2 kit support EARTH HOUR.. 

Please Turn Off Your Lights For Just ONE HOUR OK = 60minutes..:D

SELAMATKAN BUMI KITA!!!!


¥ Bacala Lagi ¥

3/24/09 10:58 AM

¥ 4 twIttEr lOvErS ¥





Salam n Morning Every1....

Tadi aku duk lepak2 kat you tube, jumpa VIDEO ni...

Rasa macam menarik pulak untuk dikongsi ngn KORANG semua..:)

Terutamanya yg tengah CRAZY ngn Twitter nih..:)

Have a Nice Tuesday...:)




¥ Bacala Lagi ¥

3/23/09 10:17 AM

¥ pOntI AnAk rEmAjA ¥



Korang ada tengok x cerita ni last week? Kelakar giler citer dia.. Kalau korang x tengok lagi dan x der
ASTRO kat umah boleh lah tengok citer ni kat sini PONTI.

Lakonan LYANA JASMAY cute giler..:P(Watak Utama sbg ANAK PONTIANAK MODEN) and LISA, FARISH, HAIRUL (cam pelakon baru jer) lakonan diaorg NOTBAD terutama LISA SURIHANI (beautiful n telented) semakin bagus ACTING dia semenjak GOSSIP COUPLE ngan FARID KAMIL :).

Watak ANTAGONIS yang dibawakan oleh FARAH ALYA juga tidak mengecewakan. Memandangkan dia memang selalu bawak watak PEREMPUAN JAHAT, GEDIK, NAKAL etc so dia membawakan CHARACTER dia ngn baik sekali. Aku suka masa PART dia sebut "Looser, Double Looser, Moron" berlagak giler. Kawan Baik dia tu pulak nampak cam control jer berlakon.. he3

Skrip citer ni juga agak santai dan follow trend remaja zaman sekarang bercakap. Contohnya seperti "LEMS = Lembab" pastu dialog2 yang dituturkan oleh FARID (lakonan Farish) sangat kelakar dan sinis. Pendek kata citer ni memang bestlah dengan LAKONAN BERSAHAJA para pelakon remaja yang semakin MANTOPPPP (bak kata En. Syamsul Ghau-Ghau Bau Diaaaa :P)dalam INDUSTRI kita hari ini.

Rugi kalau korang tak tengok :)




¥ Bacala Lagi ¥

9:56 AM

ADILLA - ADIL KAH DIA TERKELUAR...:P

  Salam & Selamat Pagi Semua....:)

Cerita tentang Adila ni... Apa pendapat korang when she's VOTED OUT last Saturday Night? Kesian DIA kan.. Tapi aku rasa, dia memang orang yang tepat untuk diSINGKIRkan selain drpd RINI.

Hope Adilla akan meneruskan perjuangan ANAK SENINYA diluar nanti dan I think She's not belong in AF7 as dia dah sememangnya ARTIS

Just cari X-FACTOR dalam diri dia jer, untuk org nampak kewujudannya dan kenapa kita harus beli album dia...:)
¥ Bacala Lagi ¥

3:47 AM

SIDE INCOME



Salam & Hi Semua...

Post aku kali ni nak citer ngn korang pasal tajuk kat atas tu. m: Ekcelly klu korang prasan kat side bar aku tu ada macam2 kan!!17 affiliate ada, adsense google ada n nuffang ad pun ada. semua tu adalah aku lakukan hanya dengan satu sebab iaitu nak dapatkan side income dari hobi baru aku ni..:) 9

Sayang sekali... sbb sebenarnya, dr dulu lg aku mmg suka ngadap pc n bukak i.net tp masa tu aku x terfikir nk wat menda2 ni smua.. even aku slalu dpt iklan mengenai mda2 nipun.. aku wat duno jer..m: so sapa yang rugi.. aku jugak...12

Anyway back to de story asal.. terbaru sekali aku join YOUTHSAYS.COM setelah terbaca artikel mengenainya dekat blog ISUHANGAT.. m: walaupun usia aku ni dah pun nak mcapai ke 'ending' zaman youth.. Tapi aku join jugak.. (harap aku sempat dpt merasa hasilnya sblm umur aku xpired nt m:)

Sebab nk dbandingkan dngn yg lain2 tu yg ni lagi MUDAH nak dapat MONEY sbb... kita just jawab survey jer 'den' de money will b credited to our ACC alredi... SO apa TUNGGU lagi!! Cepat2 lah klik aku nyer banner YOUTHSAYS.COM tu pastu join...4 MEKASIH3...17m:m:14
¥ Bacala Lagi ¥

3/21/09 3:24 PM

Cerita Pengajaran...





Salam & Hi, Every 1..:P

2,3 hari ni aku cbuk sket.. g sana g sini.. so x sempat nak update.. anyway, dari hari tu lagi aku nak post pasal citer ni, tp x berkesempatan walaupun aku dah mintak awal2 kebenaran dari
ADMIN IsuhangaT neh tuk POSTkan artikel ni kat blog aku.

Mungkin ada sesetengah dari korang yang tak berapa suka membaca. Nak2 pulak citer yang panjang cam citer yang aku nak letak kat bawah ni. Tapi for Gals you should read This.. Its a MUST and for a guy.. Kalau korang nak camana pun kat pompuan walaupun separuh mati .. PLEASE and again
PLEASEEEEEEEEE DONT DO THIS. This really UNFAIR... Korang sendiri yang akan merana kat SANA nanti. Percayalah setiap perbuatan kita yang buruk pasti ada PEMBALASANNYA... Lagipun apa faedah yang korang dapat.. just nak puas kan HATIkan.. after that korang sendiri yang menyesal.

Please read this article and give your comment..

Thanks..

Penangan Ilmu Lubang Jarum


Berhati2 kalau nak buang pads…mcm2 org boleh buat…gerun baca kisah nih

Buat renungan bersama.......

ULAT KELUAR DARI KEMALUAN

Kira-kira 10 tahun lalu, Pak Lah datang ke rumah Pak Cu Rani untuk memintanya mengubati penyakit anaknya yang terkena ilmu hitam. Ita (bukan nama sebenar) merupakah anak Pak Lah yang sulung. Pada mulanya Pak Cu Rani agak keberatan kerana inilah kali pertama dia berhadapan dengan situasi yang sedemikian. Penyakit yang terkena Ita sememangnya sukar untuk diubati.

Bagi Pak Cu, dia bukanlah seorang bomoh handal kerana kebolehannya hanya bergantung kepada jenis ilmu yang ditujukan. Setelah mendengar serba sedikit daripada Pak Lah, Pak Cu berasa simpati dan mengambil keputusan untuk pergi melihat sendiri keadaan anak Pak Lah itu.

"Begini sajalah Pak Lah, saya bukanlah pandai sangat, setakat nak tengok-tengok tu bolehlah. Segala ikhtiar dan usaha itu segala-galanya bergantung kepada kehendak dan izin Allah. Saya sekadar berusaha.." kata Pak Cu merendah diri.

Pak Cu mencapai bajunya yang tersangkut di tiang dan terus pergi ke rumah Pak Lah yang terletak kira-kira 500 meter dari rumahnya. Ketika Pak Cu menjejaki halaman rumah Pak Lah, kelihatan ramai sanak saudara yang datang menziarahi Ita. Kebanyakkan daripada mereka kelihatan muram dan sedih. Kesayuan dan kesedihan jelas terukir pada wajah mereka.

Apabila Pak Cu memasuki rumah Pak Lah, matanya terus terpandang kepada sekujur tubuh yang terletak di tengah-tengah ruang tamu. "MasyaAllah…" rasa sayu dan terkejutnya bukan kepalang. Ita yang terkenal dengan kecantikannya boleh berubah dengan sebegitu rupa. Kecantikannya telah berubah menjadi wajah yang pucat lesi. Matanya menjadi bulat, lengannya menjadi terlalu kecil sebesar buluh runcing. Beliau hanya mampu mengaduh dan mengerang kesakitan.

Namun apa yang lebih menyedihkan lagi apabila Pak Cu menyaksikan perut Ita yang sebar sebesar tempayan. Perutnya itu semakin membesar sehingga tidak mampu lagi ditampung oleh badan Ita yang sekecil itu.

Cubalah kita renungkan perasaan ibu dan bapanya. Siapa yang sanggup melihat anak kesayangan menjadi sebegitu rupa. Siang dan malam hanya mendengar rintihan kesakitan. Bagi Pak Lah dan isterinya, mereka sudah kering air mata dan tidak mampu lagi untuk berbuat apa-apa. Bukannya tidak mahu berikhtiar tetapi sudah beribu-ribu duit habis dibelanjakan untuk mengubati anaknya itu.

Namun bagi Pak Cu yang tinggi ilmunya, dari kali pertama dia memandang tubuh Ita, dia sudah tahu sememangnya Ita telah terkena ilmu hitam. "Memang sah Ita terkena ilmu 'Lubang Jarum'. Ilmu ini selalunya datang dari bomoh-bomoh Siam bagi mereka yang ingin melaksanakan niat jahat. Ianya terlalu jijik dan dialknati agama", kata Pak Cu kepada Pak Lah yang duduk disisi anak kesayangannya itu.

Menurut Pak Cu, mereka yang mengamalkan ilmu 'Lubang Jarum' ini telah melakukan perkara yang paling terkutuk iaitu mengambil surah Yassin dan mengelap najis padanya setiap kali membuang air besar selama 7 hari berturut-turut. Satu lagi benda yang digunakan ialah mendapatkan tuala wanita yang masih terdapat darah haid. Surah Yassin yang disapu dengan najis tadi dibakar dan disapukan pada tuala wanita tersebut. Kemudian kedua bahan tadi diberikan kepada bomoh untuk dijampi dan dipuja.

Betapa kejam dan terkutuknya perbuatan manusia sehingga sanggup melakukan kerja yang dilaknati agama. Mereka ini sememangnya telah terpesong jauh dari ajaran Islam kerana sanggup melakukan perkara sedemikian.

Setelah dijampi dan dipuja, pengamal ilmu ini hendaklah pergi mencari satu mata air yang sedang mengalir kemudian bahan tadi hendaklah digunakan bagi menutup lubang bagi menyekat aliran air supaya tidak mengalir. Selagi lubang itu tertutup selagi itulah darah haid tidak akan keluar dari kemaluan wanita yang dituju itu dengan ilmu hitam tersebut.

Kepada para wanita, berhati-hatilah semasa membuang tuala wanita kerana khuatir boleh dijadikan bahan untuk melaksanakan niat jahat seseorang. Berdasarkan cerita dan pengamatan Pak Cu, dia sedar bahawa Ita telah terkena ilmu hitam oleh seorang pemuda yang sangat tergila-gilakannya.

Memang benar, Ita pernah menolak cinta seorang pemuda kerana pemuda itu khabarnya seorang pengedar dadah. Pemuda itu merasa kelakiannya tercabar lalu menyimpan dendam apatah lagi bila mendengar Ita telah bertunang dengan Lokman seorang pemuda yang selama ini menjadi musuhnya. Keadaan ini menyebabkan pemuda itu hilang pertimbangan sehingga sanggup melakukan perbuatan sedemikian bagi melaksanakan dendamnya.

Pada peringkat awal, pemuda tersebut telah melemparkan fitnah kepada Ita dan Lokman dengan mengatakan mereka telah membuat hubungan sulit sehingga Ita mengandung. Ramai penduduk kampung terpengaruh dengan kata-kata pemuda itu sehingga Pak Lah dan isterinya juga turut percaya. Masakan tidak percaya kerana perut Ita semakin hari semakin membesar.

Lalu Ita dipukul dan dihalau oleh Pak Lah kerana dia beranggapan Ita telah mencemarkan nama baiknya. Namun begitu Ita dan Lokman masih tetap mempertahankan kesucian cinta mereka. Ita telah keluar dari rumah setelah dihalau oleh kedua ibubapanya sendiri dan menumpang di rumah ibu saudaranya di kampung seberang untuk beberapa bulan sehinggalah keadaannya benar-benar tenat barulah Pak Lah datang mengambilnya semula.

Ketika Pak Lah datang, keadaan Ita sudah teruk. Rasa menyesal tidak terhingga di hati Pak Lah kerana telah menuduh Ita tanpa usul periksa. Mujurlah adik iparnya telah menjaga Ita dengan baik. Pernah beberapa kali iparnya datang memujuk agar menerima Ita kembali kerana iparnya tidak percaya Ita melakukan perbuatan terkutuk itu dan dirasakan Ita telah terkena ilmu sihir.

Apa yang lebih mengharukan, Ita turut dikeji dan dihina oleh penduduk kampung. Bagi Pak Cu sendiri itulah pengalaman yang paling tragis dan dia juga merasa sedih dan terharu. Begitu kejamnya manusia sehingga sanggup melakukan perbuatan yang sedemikian rupa.

Pak Cu berpendapat, penyakit Ita itu bukan sembarangan kerana daripada wajahnya yang pucat dan badannya yang kurus kering itu terjadi akibat daripada semua darah telah berkumpul di bahagian perut. Jika tidak berhati-hati boleh mengancam nyawa. Atas dasar simpati dan perikemanusiaan, Pak Cu terpaksa berkorban masa dan tenaga untuk mengubati Ita kerana ia memerlukan proses yang agak rumit. Usaha Pak Cu yang pertama ialah perlu membaca surah Yassin sebanyak 3 kali setiap malam selama 3 malam berturut-turut.

Dalam proses Pak Cu membaca ayat-ayat tersebut, banyak kejadian aneh telah berlaku pada Ita. Ita meracau-racau mengatakan Pak Cu ingin membunuhnya namun Pak Cu tidak menghiraukan kata-kata Ita itu. Setelah membaca Yassin selesai, ia dihembuskan ke dalam air dan kemudian air Yassin itu disapukan pada celah ibu jari Ita. Pada masa itu Ita meraung sekuat hati.

Untuk malam berikutnya, Pak Cu membaca ayat Kursi sebanyak 170 kali iaitu sebanyak bilangannya selama 3 malam berturut-turut. Ayat-ayat tersebut dibaca dengan tertib mengikut tajwid yang betul. Dalam proses itu, Ita meraung-raung, matanya bertukar menjadi merah dengan urat-urat kelihatan merekah. Ketika air surah Yassin disapukan dikepalanya, rambut kelihatan gugur sehingga kulit kepalanya jelas kelihatan. Sukar untuk dibayangkan betapa dahsyatnya penderitaan yang dialami oleh Ita. Pak Cu masih meneruskan usahanya selama 3 malam. Pak Cu berserah dan bertawakal kepada Allah s.w.t.

Setelah sampai di rumah Pak Lah, dia mendapati keadaan Ita semakin serius dan teruk. Pada malam itu, usahanya agak berlainan sedikit di mana dia terpaksa menggunakan kemenyan, kapas dan buluh runcing yang dikerat bukunya. Ketika ayat Kursi dibaca sebanyak 120 kali, Ita bangun dan meronta-ronta mengamuk dan ingin mencekik semua orang yang ada pada malam itu. Keadaan rumah menjadi kelam-kabut. Masing-masing lari bertempiaran untuk menyelamatkan diri, Pak Cu segera mengambil air surah Yassin lalu disimbah kepada Ita, barulah dia rebah kembali kepada asalnya. Namun selepas itu, Ita kembali mengamuk dan mengigit lengannya sehingga beberapa bahagian lengan terkoyak.

Boleh dikatakan jika sesiapa yang ada pada malam itu pasti akan menitiskan air mata termasuklah Lokman yang sudah tidak tahan lagi meratapi penderitaan yang dialami oleh Ita yang begitu dahsyat. Setelah selesai membaca ayat Kursi sebanyak 170 kali, Pak Cu melakukan ikhtiarnya yang terakhir.

Pak Cu mengambil kapas yang dibasahkan dengan air surah Yassin dan dikepal sambil membaca ayat-ayat penyembuh. Kapas tersebut digumpal sehingga menjadi bulat dan kemudian disumbat pada hujung pangkal buluh. Pak Cu mencurahkan air surah Yassin perlahan-lahan ke dalam buluh tersebut sehingga penuh. Dia membakar kemenyan dan mengasap buluh tadi sambil membaca ayat penyembuh. Ita semakin kuat meronta-ronta dan ketika itu atap rumah yang terletak setentang dengan tempat pembaringan Ita tercabut dan terpelanting tiba-tiba. Seluruh tetamu terkejut dan terpaku serta tidak berkata apa-apa.

Pak Cu tahu yang merempuh atap tersebut ialah sejenis makhluk halus yang digunakan bagi melaksanakan niat jahat tersebut. Pak Cu nampak seekor beruk besar dan bertaring panjang sedang merempuh atap sehingga tercabut. Wajah Ita kelihatan berubah dan dia sudah mampu menyebut dan memanggil ayah dan ibunya.

Segera Pak Cu memanggil Pak Lah untuk menyatakan sesuatu. Bagi Pak Cu, apa yang perlu sekarang ini ialah berserah dan berdoa sahaja kepada Allah agar Ita dipanjangkan umur. Ini memandangkan penyakit Ita sudah amat kritikal. Setelah mendapat keizinan Pak Lah, Pak Cu meneruskan ikhtiarnya. Dia mengambil buluh runcing tadi lalu ditiup sambil membaca ayat-ayat suci. Seketika kemudian kapas yang ada pada hujung buluh runcing tadi tercabut dan terjatuh bersama air surah Yassin.

Di saat itu, Ita meraung kesakitan dan darah mengalir keluar dari kemaluannya. Darah hitam pekat busuk itu bercampur dengan ulat-ulat yang cukup meloyakan. Ia terlalu banyak sehingga memenuhi ruang tamu. Pak Lah mengajar Ita supaya mengucap dan ingat kepada Allah.

Seketika kemudian, Ita menghembuskan nafasnya yang terakhir. Seluruh isi rumah ketika itu meratap hiba dengan pemergian Ita yang sungguh menyedihkan itu. Ayam dan itik di bawah rumah habis mati bergelimpangan pada keesokkan harinya disebabkan termakan ulat beracun yang keluar bersama darah Ita malam itu.

Ita telah selamat dikebumikan dan semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Ita. Sesungguhnya beliau benar-benar telah terseksa sepanjang hidupnya akibat sifat dengki manusia yang tidak berhati perut.

Credit to
ISUHANGAT
¥ Bacala Lagi ¥

3/18/09 12:16 PM

Wordle

Wordle: loveme
(klik kt image tuk besarkannya)

Salam... Every-1 :P
Pagi ni aku menyinggah kat blog TEORIMANIPULASI dan terbaca post pasal wordle kat blog dia.. so aku pun wat la satu wordle kat situ.. Kat atas tulah hasilnya...:P

Nanti kalau aku dah ramai kawan blog.. aku wat lagi satu dan letak semer2 nama korang kat situ k..:P

K lah nak kuar g lunch ngn ekino shumel ngn kakak dia (BFF aku) and x-collegue aku dulu..:)

by smua.. hepi lunch hour time.. jom lah ikut sekali.. lunch kat JOHAN CATERING..:P
¥ Bacala Lagi ¥

3/16/09 8:50 PM

Kenapa aku berblogging?


:) actually sebelum ni aku pernah wat blog together wt my bff and her sister. Tapi atas kesibukan masa dan juga tidak berapa serius blog tu hanya terbiar camtu jer. Untill her sister make her own blog dan aku pula rasa cam best jer.. almost everyday im viewing her blog n giving her a support untill im realize nowdays blog da x sama macam dulu. Pendedahan semakin banyak its became more easier to make a blog and its colorful too n more creatif. Apa yang penting 'berbloging' juga boleh mendatangkan pendapatan sampingan bagi mereka yang mungkin hanya mengisi masa lapang dalam masa yg sama juga boleh memberikan pulangan yang lumayan kepada blogger yang melakukannya dengan sepenuh masa.

So dengan keadaan ekonomi yang tidak berapa stabil sekarang aku mengambil peluang turut menyertai aktiviti yang sihat ini untuk mengisi masa terluangku dan juga membantu poket ku agar tidak kering dihujung bulan seperti biasa :)
¥ Bacala Lagi ¥

3/15/09 6:51 PM

Akademi Fantasia – Do They Have What It Takes?

Hi, Every One...:D

What was your comment about the AF concert last night?

who did the best performance?

who was take your breath away?

Who look shining?

Who look stunning?

No One? (:) biasala 1st konsert kan...)

For me last night the best performance will goes to Hafiz, with a good vocal and right song that he choose, absolutely he carried that song with all his hearts. He looks confident and so in to the song. (Adlin pun Suka Dia :D) In other way, for a woman i choose Isma, with a 5 kidz maybe its a little too late for her to enter to the world of popularity and glamor but i still impress with her voice which is refer to Dato' K 'her vocal is good and the best performance ever for the 1st Concert in AF.. I think her past xperience will help her a lots in this competition.

Secondly, the bad show goes to Nas Adilla - with her experience as an artist b4 and wt 2 album that already publish she not suppose to do that mistake. She's really gedik and mengada. (I dont even know y the judges choose her from the beginning) I hope she can fix it wt the chance has been given to her untill next week.. if not im bet she will b the first voted out for this season. Meanwhile the enegetic n overacting goes to ARIL (maaflah kpd peminat ARIL).. Apparently i like him for the 'Jambu' Face he got but when i saw his charecter in a diaries. He's bit overacting, yes its tru he got a good confident but its overeact. Lebih-lebih lagi bila kena puji.. Suka semacam jer.. Macam RIZ AF 6 pulak aku tengok. Watever I hope he can control it supaya peminat x menyampah dan meluat nanti dengan sikap dia.

Thirdly, pemilihan for jury this time is a bit different which is realy good. What important is Adlin there. Walaupun aku agak menyampah dengan ulang tayang cincin pertunangannya tu.. tapi x perlah.. just give him a chance for his engagement day. I like ADLIN because he does a good job. all his comment tu sangat bagus dan membina. Jarang sangat comment dia nampak dull. Dato' K pulak just nice, lembut dan penuh dengan tunjuk ajar. For Edry I dont know about him so much. but for me to put Edry there its too bias coz some of the student had been picked up by him. But anyway he's not bad with all the experience yang dia ada - dia layak berada di kerusi itu :).

Overall concert this time not as "BOOM" as per publicity has been given to the public and fans. I dont know wat transformation that they done so far. Just put a few people inside the stage which is alredy ketinggalan zaman, than clip student yg mberikan spetah 2 kata b4 performance which has been done by Malaysian Idol and OIAM sama juga dengan kedudukan Juri. I want to see more n of course fans out there too. We wanna to see the different. Arrangement music semalampun x sebagus masa Pengetua Ramli MS dulu. Suara Student asyik tenggelam timbul dalam bunyi musik yang membingitkan. Lighting yang agak malap mmbuatkan malam konsert tu look more slow dan suram. Apa-apapun we still have to give them a chance and i still want to see wat gonna happen next week. For sure Principal TIARA have to workhard and put more effort to think how to make it differents as she's the first woman principal had been chosen to take this job. She should do the transformasi secanggih transformer yang ada MEGAN FOX tu...:D and she should give more.

Sekian Terima Kasih.

¥ Bacala Lagi ¥
mmmm.... wat was im doing here... I dont know either...:P basically i wanna share all my thougts, my idea, my hobby, etc here... maybe sombody out there will have a common things like me.. I'll be waiting for you guys...:D

¥ Bacala Lagi ¥